Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Lahkotno skozi menopavzo


Obdobje menopavze je za marsikatero žensko zelo naporno, medtem ko ga druge preživijo brez posebnih težav. V čem je razlika in kako si lahko pomagamo?

Morda tega niste vedeli, a zdravje žensk v menopavzi je močno povezano s črevesnim mikrobiomom - o tem sedaj pričajo mnoge študije. Zaradi znižanja ravni hormona estrogena se pojavi veliko sprememb, ki lahko zelo negativno vplivajo ne le na psihično počutje, ampak tudi fizično zdravje žensk.
 
Razumevanje pomena mikrobiote za zdravje tudi v fazi menopavze lahko pomaga zmanjšati simptome in posledice tega obdobja. Veliko žensk se poslužuje hormonskih terapij, ki imajo lahko negativne učinke na telo – včasih do te mere, da s terapijo ni moč nadaljevati. Za nadzor posledic menopavze se lahko torej na naraven način poslužujemo tudi "vzdrževanja zdrave” črevesne mikrobiote, saj ta, po raziskavah sodeč, vpliva na homeostazo kosti, maščobnega tkiva (tudi na zmanjšanje pogostosti pridobivanja odvečne telesne teže), ustne votline in drugih tkiv. Skrb za uravnovešeno stanje v črevesju pa je lahko tudi podpora hormonskim terapijam, saj blaži neželene učinke, ki so posledica nadomestitve hormonov. Vloga mikrobioma se nikakor ne ustavi samo pri vplivu na črevesje – študije so potrdile vpliv mikrobima na vse od bolečine, počutja, spanja, stresa, koncentracije, do tega kako naše telo uporabi hrano, ki jo zaužijemo in kako se bojuje proti infekcijam.
 
Kako pa lahko poskrbimo za uravnotežen mikrobiom?
 
Prehrana je eden ključnih dejavnikov, ki vplivajo na črevesno mikrobioto. Z njo lahko povečamo število koristnih mikroorganizmov in tudi njihovo raznovrstnost. Pomembna je zdrava prehrana, uživanje živil, ki vsebujejo veliko prehranske vlaknine (sadje, zelenjava, polnovredna žita,…) in fermentirana živila s koristnimi mikroorganizmi (kislo zelje, repa, jogurti, kefir,…). Uravnoteženje stanja med posameznimi mikroorganizmi pa se kar najhitreje doseže z dodajanjem širokega spektra živih mlečnokislinskih probiotičnih bakterij. Najboljši izdelki vsebujejo po več 10 raznovrstnih efektivnih mikroorganizmov (EM), ki posnemajo naravna razmerja v zdravi človeški mikrobioti in imajo zmožnost poselitve črevesja.

Za neposreden vpliv na mikrobioto se poleg pripravkov s širokim spektrom sodelujočih efektivnih mikroorganizmov priporoča še uživanje nizko oksidiranih omega-3 maščobnih kislin v obliki naravnih trigliceridov, ki naj vsebujejo vsaj 2.000 mg EPK/DHK esencialnih maščobnih kislin. Terapevtski odmerek EPK in DHK pomaga vzpostavljati hormonsko stanje, ki omogoča lažji prehod skozi obdobje menopavze in lažje soočanje s simptomi prehoda v menopavzo. Omega-3 maščobe kisline bodo obenem dobrodejno delovale tudi na morebiten pojav vnetij na črevesni steni, ki se pojavijo zaradi neuravnotežene mikrobiote.
Običajno za povrnitev ravnovesja v črevesju zadostuje že 3 mesečno dodajanje živih efektivnih mikroorganizmov (EM) in omega-3 maščobnih kislin in sprotna skrb za zdravo prehranjevanje.
 
Pogosti simptomi menopavze so tudi upad energije, psihične težave, poslabšanje koncentracije in nespečnost.
 
Dvig nivoja ATP celične energije pomaga k dvigu splošnega energetskega nivoja, izboljša psihično počutje, spanje in tudi okrepi kognitivne funkcije. To potrjuje tudi študija, ki je potekala v Avstriji ter Švici in je pokazala izboljšanje simptomov menopavze zaradi uživanja NADH - snovi, poznane tudi pod imenom "koencim 1”. Za namene te študije so udeleženke minimalno 30 dni pred začetkom poskusa ukinile vse terapije za blaženje simptomov menopavze. Po 3 mesecih uživanja NADH je kar 81 % žensk poročalo o znatnem zmanjšanju simptomov menopavze. Najpogosteje so opazile zmanjšanje intenzitete in števila vročinskih valov, izboljšanje razpoloženja, dvig libida in energije, več fizične moči, boljšo koncentracijo in splošno boljše psihično počutje. Optimalna absorpcija se lahko zagotovi edino s stabiliziranim NADH v obliki lingvalet, ki se stopijo pod jezikom – s tem se omogoči neposredna absorpcija v krvni obtok in takojšnje učinkovanje.
 
Zaradi znižanja nivoja estrogena v menopavzi pogosto pride tudi do zmanjšanja kostne gostote kosti, kar lahko vodi v osteoporozo. Skoraj vsaka druga ženska si do konca življenja zlomi kost zaradi neprepoznane ali nezdravljene osteoporoze. Ocenjujejo, da v Evropi do takega zloma pride vsake pol minute - najbolj so na udaru kolki, roke in pa celo vretenca. Zaradi staranja prebivalstva se bo v prihodnosti število zlomov povečevalo.
Za izboljšanje gostote kosti lahko poskrbimo s telesno vadbo – kjer je stimulus, je tudi odziv. Gostota kosti upada tudi zaradi prenizkega vnosa silicija s prehrano. Silicij je zelo pomemben za mineralizacijo kosti, zdravje sklepov in tvorbo kolagena. Optimalno preskrbljenost lahko zagotovimo v obliki prehranskih dopolnil, vendar je za optimalno absorpcijo izjemno pomembno, da izberemo dopolnilo, ki vsebuje organski silicij.
Nenazadnje, a zato nič manj pomembno: vzemite si čas zase – preberite kakšno zanimivo knjigo, poglejte film, ki vas nasmeji, privoščite si sproščujočo kopel. Povežite se z naravo, sprehajajte se v gozdu in kadar je možno, hodite bosi – stik z zemljo ali travo ima zelo pozitivne učinke na naše počutje. Zavestno dihajte in ujemite kakšen sončni žarek.
 
 
Viri literature:
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio