Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjigePridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

NADH – naj bo vaše življenje polno energije


Že poznate NADH? Najbrž ste za to biološko obliko vodika slišali pod imenom »koencim 1«. Gre za molekulo, ki reagira s kisikom, prisotnim v vsaki živi celici in na ta način proizvaja energijo. Več kot je NADH na voljo v celici, več energije lahko proizvede,  celice, in s tem celoten organizem, pa živijo dlje. Brez NADH ni življenja.NADH je torej najpomembnejši koencim v našem organizmu in je vključen v ogromno bioloških procesov, poleg proizvodnje energije je namreč v telesu potreben za tudi za nastajanje oziroma delitev celic.

Kakšno vlogo ima NADH v telesu?

V mladosti se v telesu sintetizira veliko NADH, vendar se njegova proizvodnja s starostjo ali s kroničnimi boleznimi zmanjšuje. Pomemben za veliko fizioloških funkcij, naj naštejemo le nekaj najpomembnejših:

 • NADH povečuje telesno energijo,
 • Pomemben je za sintezo hormonov dopamin in serotonin,
 • NADH obnavlja poškodovane celice in jih ščiti pred izpostavljenostjo radioaktivnemu sevanju, kemikalijam in drugimi strupenimi snovmi,
 • Izboljša motnje spanca in uravnava spalni ritem (cirkadiani ritem),
 • Podaljšuje življenje celic (dolgoživost in vitalnost),
 • Dokazano deluje kot naraven biološki anti-aging (ohranja telomere DNK molekul),
 • NADH je najmočnejši endogeni antioksidant,
 • Izboljša ohranjanje zbranosti, krepi umske spodobnosti in spomin,
 • NADH krepi imunski sistem,
 • Pomemben je za športne rezultate (hitrejša regeneracija in več ATP energije),
 • NADH izboljša pretok krvi v organih, saj vpliva na elastičnost ožilja, še posebej v srcu in možganih,
 • NADH stimulira tvorbo dušikovega oksida,
 • NADH povečuje libido pri moških in ženskah.

Zanimivo je, da celo veterinarji pogosto predpisujejo NADH za starajoče se pse in mačke, kar bistveno izboljša njihovo počutje in hitro povrne moč. 

Kako NADH pravzaprav »deluje«?

NADH deluje kot prenašalec elektronov v notranjo membrano mitohondrijev (celični dihalni organel). Ko elektrone prenese v notranjost mitohondrijev, jih donira strukturi, imenovani elektronska transportna veriga - NADH torej deluje kot donor elektrona. Znotraj mitohondrijske membrane prenašalci elektronov prenašajo elektrone od NADH v molekularni kisik, ki je tudi prejemnik elektronov. NADH se s tem pretvori nazaj v NAD +, postopek prenosa elektronov pa poteka s premikanjem H+ ionov. Ustvarjanje pozitivnih nabojev z ene strani membrane na drugo stran aktivira protein, odgovoren za tvorbo ATP - goriva, ki ga uporabljajo naše celice, naše življenjske energije. Vsaka enota NADH lahko proizvede tri enote ATP. Poleg tega se NAD + in NADH lahko pretvarjata drug v drugega v številnih različnih presnovnih aktivnostih.
 

V katerih živilih lahko dobimo NADH?

NADH se pojavlja v vseh živih celicah. Prisoten je v vsakodnevnih živilih, vendar ga zaradi uničenja s temperaturno obdelavo živil dejansko zaužijemo zelo malo. Četudi bi poskusili jesti surovo meso in ribe, ga naš organizem ne bi prejel prav dosti, saj nestabilizirano obliko hitro uniči kislina v želodcu.

Kaj je dušikov oksid in kaj je njegova vloga v telesu?

Kot že omenjeno, NADH stimulira tvorbo dušikovega oksida. Dušikov oksid (NO) je spojina, ki ima ugodnem fiziološki učinek na ožilje, celjenje ran, imunski sistem ter na izboljšanje erekcije in splošno izboljšanje libida pri obeh spolih. NADH sodeluje pri enem izmed ključnih biosinteznih korakov pri tvorbi NO.

Ali je NADH pomemben tudi za zdrave ljudi?

Seveda! NADH povečuje nivo telesne energije in izboljšuje umske sposobnosti. Najbolj je pomemben za možgane in srce, saj ta organa potrebujeta največ energije. Obenem zmanjšuje motnje spanca, povečuje libido, upočasnjuje staranje celic (s tem pa tudi nas samih) in je odlična pomoč pri potovalnem jet lag-u. Delovanje stabilizirane podjezične oblike NADH je potrjeno tudi s številnimi študijami, ki so javno dostopne v spletni knjižnici znanstvenih publikacij Pubmed. Varnostne študije so dodatno potrdile tudi odsotnost stranskih učinkov.

Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio