Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
3% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Omega 3 maščobne kisline niso le hrana za možgane, srce in oči


Vse več ljudi se zaveda pomena omega 3 maščobnih kislin – kako se tudi ne bi, saj sodijo med esencialne maščobe. To pomeni, da so za telo nujno pomembne in ker jih organizem sam ne more sintetizirati, jih moramo v telo vnašati s prehrano. Dejstvo je, da v današnjih razmerah zaradi hitrega načina življenja in hranilno oropanih živil redko zadostimo potrebnim količinam omega 3 maščobnih kislin, zato se veliko potrošnikov odloča za dodajanje teh pomembnih maščob v prehrano v obliki prehranskih dopolnil.

Omega 3 maščobne kisline sestavljajo celične membrane, pomembne so za nastajanje hormonov, skrbijo za presnovo, ščitijo mišično tkivo pred razgradnjo, imajo antioksidativno delovanje, vplivajo na spomin in učenje, pomagajo pri transportu kisika in še marsikaj. Glavni viri EPA in DHA so olja mastnih rib (tuna, sardine, slanik, losos in postrvi) in školjke (npr. ostrige).  

Ker populaciji na evropski ravni primanjkuje omega 3, so te maščobe v obliki prehranskih dodatkov primerne prav za vse ljudi, tudi za zdrave. Še posebej so pomembne za športnike, nosečnice, doječe matere in nekatere kronične bolnike.  
Pomanjkanje v svetu je sicer najbolj opazno pri ženskah in otrocih.

Med prehranskimi dopolnili, ki jih uživamo Slovenci, so omega maščobne kisline med najbolj pogostimi. To je dober podatek, saj prebivalci Slovenije obenem uživamo tudi premalo rib, ki vsebujejo veliko omege.
 
Prehranska dopolnila z omega 3 maščobnimi kislinami vsebujejo koncentrirano ribje olje, ki naj bi bilo bogato predvsem z eikozapentaenojsko (EPK) in dokozaheksaenojsko kislino (DHK) - žal to ne velja za vso ponudbo, ki nam je dandanes na voljo.
 
Priporočila

Enotnih priporočil, koliko posamezne omega 3 maščobne kisline naj bi zaužili, ni. Evropska agencija za varnost hrane priporoča dnevno uživanje 250 mg EPK in DHK, nosečnicam in doječim materam pa priporoča za 100 do 200 mg dodatne DHK. Zanimivo je to, da številne druge (svetovne, evropske in ameriške) organizacije že za splošno odraslo populacijo priporočajo po 500 mg EPK in DHK na dan. Na Japonskem, kjer uživajo zares veliko rib, imajo povprečni dnevni vnos 1000 mg EPK/DHK in so narod z najnižjimi stopnjami depresije, srčno-žilnih obolenj, rakavih obolenj od vseh industrializiranih držav. Naši predniki so uživali kar 5.000 do 6.000 mg EPK in DHK dnevno.
 
Uživanje rib je koristno za nas – pa obstaja tudi negativna stran?
 
Uživanje rib v količinah, s katerimi zadostimo potrebam po omega 3, je lahko dvorezen meč. Vsekakor so kakovosten vir nenasičenih omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, a obenem vsebujejo snovi, ki lahko škodujejo človekovemu zdravju - vse od arzena, kadmija, svinca in živega srebra. Koliko težkih kovin, predvsem živega srebra, ribe vsebujejo, je odvisno od mesta, na katerem se riba nahaja v prehranjevalni verigi – ali riba uživa rastlinsko hrano, ali se prehranjuje z majhnimi ribicami, ali pa uživa ribe, ki jedo manjše ribice (na primer losos, tuna, morski pes, mečarica). Težke kovine se namreč akumulirajo v ribjem mesu, zato imajo ribe roparice najvišjo vsebost teh škodljivih snovi, ki ob prevelikih količinah vodijo v zdravstvene težave: negativno vplivajo na imunski sistem, rušijo hormonsko ravnovesje, poškodujejo našo DNK in kromosome. V ribah je živo srebro v večji meri v metilirani obliki, to pa je njegova najbolj toksična oblika. Težke kovine so škodljive za vse ljudi, še posebej pa za nosečnice, doječe matere in otroke, zato je predvsem zanje uživanje večjih vrst rib potrebno omejiti. Izjemno pomembno je torej, da ribje olje v obliki prehranskih dopolnil kupujemo pri preverjenih proizvajalcih, ki so vredni zaupanja in kakovost izdelkov postavljajo na prvo mesto.
Za koga se priporoča dodajanje omega 3 maščobnih kislin v obliki prehranskih dopolnil?

Glede na globalno pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin, je uživanje omege v obliki prehranskih dopolnil primerno za vse. DHK in EPK prispevata k vzdrževanju normalnih ravni krvnega tlaka, k normalnemu delovanju srca in k vzdrževanju normalnih vrednosti trigliceridov v krvi. DHK obenem prispeva k vzdrževanju normalnega delovanja možganov in normalnega vida.
Za nosečnice in doječe mamice je priporočljivo zato, ker uživanje DHK v času nosečnosti in dojenja prispeva k normalnemu možganskemu razvoju zarodka oziroma dojenčka in k normalnemu razvoju vida zarodka oziroma dojenčka. Zaradi svojega vpliva na možgane so omega 3 pomembne za res vse ljudi – šolarje, dijake, študente, zaposlene in seveda tudi starejše. Veliko vrednost imajo tudi za športnike, saj znižujejo vnetja in tako pospešijo okrevanje po poškodbah.

Kako se torej lotiti nakupa prehranskih dopolnil z omega 3?
 
Ob nakupu ribjega olja bi morali premisliti o:
 
•    sami količini EPK/DHK maščobnih kislin,
•    viru ribjega olja  pomembno je, da so ribe sveže in prihajajo iz trajnostno certificiranega ribolova, ter so preverjane na vsebnosti težkih kovin,
•    kakovosti izkušnje  sam okus olja in dejstvo, ali se nam po uživanju spahuje, ali ne),
•    v kakšni obliki je olje – trigliceridov ali etil-estrov,
•    kakšna je TOTOX stopnja, ki pokaže oksidacijsko stopnjo olja.  
 
V letu 2010 so znanstveniki v okviru EFSA prvič resno izrazili skrb glede stopnje oksidacije v omega-3 izdelkih*. Oksidacija je v bistvu proces kemijske razgradnje nenasičenih maščobnih kislin, v katerem nastajajo prosti radikali in aldehidi. Slednji po novejših znanstvenih dognanjih delujejo vnetno in lahko izničijo dobrodejnost vpliva EPK in DHK.**  Žal ima veliko izdelkov na tržišču visoko oksidacijsko stopnjo. Ta se meri v TOTOX enotah in je zelo pomemben pokazatelj kvalitete izdelka. Veliko ribjega olja in omega-3 kapsul ima zelo visok TOTOX, kar kaže na oksidirane in poškodovane molekule maščobnih kislin. V nedavni Skandinavski študiji so preverjali oksidacijske nivoje omega-3 izdelkov na Norveškem trgu, s testiranjem peroksidnega in anisidinskega števila, ki se skupaj izračunata v TOTOX vrednost. Testirana olja so imela povprečno TOTOX vrednost 36.5, koncentrati ribjih olj pa povprečno vrednost 31.9.***
 
In kot že omenjeno: za izdelek je pomembno, da je olje v obliki trigliceridov, saj ima številne prednosti pred koncentrati v obliki etil-estrov. Trigliceridi so namreč naravna oblika, ki jo telo takoj in v celotni meri absorbira in predvsem hitro uporabi, kar pa ne velja za druge oblike koncentriranih EPK/DHK olj, ki so v obliko etil-estrov.
 
*EFSA Scientific Opinions: Fish Oil for Human Consumption. Food Hygiene, including Rancidity (2010)
**Turner et al.: Are health benefits of the fish oil limited by products of oxidation? (2006)
***RUBIN Report 196: Potential health benefits of low-oxidized omega-3 oil



 
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio