Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjigePridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Mikrobiom: Skrivni ključ do hranil in zdrave teže


Morda se vam zdi neverjetno, ko pomislite, da v vašem telesu trenutno prebiva do nekaj kilogramov mikroorganizmov, ki tvorijo mikrobiom. Ta skupek bakterij, virusov, gliv in drugih mikroorganizmov živi pretežno v prebavni cevi, kjer ima pomembno vlogo tudi pri razgradnji hrane in izrabi hranil. Poleg tega prav mikrobiom omogoča optimalno delovanje imunskega sistema.

Ključni element zdravega črevesnega mikrobioma je ravnovesje med različnimi vrstami mikroorganizmov. Različne študije so pokazale, da lahko neravnovesje v mikrobiomu (disbioza) vpliva na absorpcijo hranil iz zaužite hrane.


Absorpcija hranil je proces, ki se začne v ustih in se zaključi v tankem črevesju. V tem procesu je odločilnega pomena, da se hranila v celoti absorbirajo in izkoristijo. V primeru disbioze lahko pride do situacije, da se hranila iz hrane ne prebavijo in absorbirajo v popolnosti, kar lahko povzroči pomanjkanje hranil v telesu. To pa pomeni, da se počutimo lačne, brez energije in zato pojemo več. Prav to lahko vodi k povečanju telesne teže.

Z vidika zdrave teže je torej ravnovesje med mikroorganizmi v mikrobiomu zelo pomembno za vzdrževanje zdrave telesne teže. Raziskave so pokazale, da se pri ljudeh z nepravilno sestavljenim mikrobiomom (disbioza) večkrat pojavljajo težave z debelostjo. Pri tem je pomembno poudariti, da mikrobiom ni edina determinanta našega zdravja, vendar je ključni igralec pri ohranjanju zdrave prebave.

Mikrobiom ima pomembno vlogo tudi pri splošnem delovanju našega imunskega sistema.
Zdrav mikrobiom preprečuje večini patogenih bakterij in virusov, da bi se nam nekontrolirano naselili v telesu in povzročili bolezen. Določeni bakterijski presnovki zdravju koristnih bakterij imajo pomembno vlogo tudi pri podpori telesnega imunskega sistema. Znanstveniki so odkrili, da se v mikrobiomu tvorijo nevrotransmiterji, ki vplivajo na delovanje hormonov in delovanje možganov. Torej, če želite ohranjati zdravo telo, morate poskrbeti tudi za vaš mikrobiom. Uravnovešen mikrobiom je temelj, torej predpogoj, za učinkovito delovanje imunskega sistema.

Glavno sporočilo je, da pravilno ravnovesje mikroorganizmov definitivno postane vaš najboljši zaveznik pri doseganju ciljev za zdravo težo in za ohranjanje splošnega zdravja. Glavna podpora urejenemu črevesnemu mikrobiomu je pestra in raznovrstna prehrana, ki naj vsebuje:
 
  • vlaknine polnozrnatih žitaric, sadja in zelenjave
  • raznovrstne koristne bakterije iz fermentiranih živil in napitkov
  • zdrave omega 3 maščobe iz oreščkov, avokadov, alg in malih morskih rib
  • antioksidanti (polifenoli, vitamini A, C in E) iz različno obarvanega sadja in zelenjave

V primeru porušenega črevesnega mikrobioma je poleg urejene prehrane potrebna še podpora določenih zdravju koristnih bakterij, ki jim pravimo probiotiki. Probiotiki imajo pomembno nalogo ponovnega vzpostavljanja optimalno delujočega in raznolikega črevesnega mikrobioma. Vir širokega kroga zdravju koristnih sevov bakterij najdete v večkrat fermentiranem napitku Multi EM ferment, ki ima v enem odmerku prisotnih 31 sevov in 20 milijard bakterij. Vseh 31 sevov bakterij Multi EM fermenta podpira in posnema delovanje zdravega črevesnega mikrobioma (stanje eubioze). Približno 3 do 4 mesece traja obdobje, da se črevesni mikrobiom popolnoma regenerira z uporabo Multi EM fermenta ob predpostavki, da se uporabnik tudi ustrezno in pestro prehranjuje.

Nikar ne komplicirajte, ko se gre za zdravje črevesnega mikrobioma! Privoščite si raznovrstno prehrano, ki je polna okusov in tistih najpomembnejših hranil, ki jih potrebujete za ohranjanje lastne vitalnosti in optimalne telesne teže.
Pomembno je vedeti, da naša prebava umetnih dodatkov ne zna in ne zmore prebaviti in jih pretvoriti v nekaj nam koristnega, zdravo in čim manj predelano hrano pa lahko izkoristi v celoti.
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio