Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Vse bolezni se pričnejo v črevesju - Sindrom prepustnega črevesja


Vse bolezni se pričnejo v črevesju - kar je Hipokrat vedel že pred davnimi 2.000 leti, je sodobna medicinska znanost uspela dodobra razumeti, raziskati in dokazati šele v zadnjih dveh desetletjih. Do implementacije tega novega razumevanja v zdravstveni sistem bo seveda preteklo še nekaj vode, zato toplo priporočamo nadaljevanje branja, saj vam lahko bistveno podaljša obdobje vitalnega življenja in prihrani muke, ki jih prinašajo sodobne kronične bolezni.

Ena izmed prvih prelomnih točk v razvoju kroničnih, avtoimunih, nevroloških in številnih drugih bolezni je zvišana prepustnost črevesne stene, za katero ste verjetno že slišali pod imenom sindrom prepustnega ali puščajočega črevesja ali celo pod anglizmom Leaky gut.

Resne medicinske revije, kot sta na primer Clinical Gastroenterology and Hepatology (Klinična gastroenterologija in hepatologija) in Gut (Prebavni trakt), pišejo, da prepustno črevo lahko vodi v razvoj zelo dolge liste simptomov in bolezni, kot so: ADHD, ADD, ALS, Alzheimerjeva bolezen, anksioznost in depresija, avtizem, celiakija in intoleranca na gluten, Chronova bolezen, diabetes tipa 1 in 2, fibromialgija, Hašimotova bolezen, kandida in glivice, kožna vnetja (ekcemi, psoriaza, rosacea, nevrodermitis in akne), lupus, presnovni sindrom, migrenski glavoboli, multipla skleroza, nealkoholna zamaščenost in druge bolezni jeter, rakava obolenja, različne alergije in intolerance na živila, revmatoidni artritis, sindrom kronične utrujenosti, sindrom nemirnih nog, sindrom policističnih jajčnikov, sindrom razdražljivega črevesja, vetrovi, napenjanje in krči v prebavnem traktu … da ne naštevamo vseh - seznam obsega krepko preko 100 različnih diagnoz.

Zdravniki biološke medicine, ki k zdravljenju pristopajo celostno, ugotavljajo, da ima preko 80% ljudi s kroničnimi, avtoimunimi in nevrološkimi obolenji sindrom prepustnega črevesja in v velikem primeru številni simptomi izzvenijo oz. obolenja celo izginejo, ko se črevesje pozdravi in se pogasijo pridružena vnetja.

Kaj je sindrom prepustnega črevesja?

Sindrom prepustnega črevesja je stanje porušenih tesnih stikov med celicami epitelija črevesne stene – enterociti, ki ga običajno spremlja tudi vnetje.
 



Črevesna stena je naravno selektivno prepustna, kar pomeni da v krvni obtok prepušča hranila in zapira pot presnovkom in toksinom, ki v telo ne spadajo. Črevesno steno sestavlja le ena samcata linija enterocitov in lahko si predstavljate, da so izredno ranljivi. Za njihovo varnost skrbi črevesna sluznica s številnimi mikroorganizmi. Kadar se črevesna sluznica iz kakršnega koli razloga stanjša, enterociti ostanejo brez zaščite in mehanizmi tesnih stikov, ki povezujejo enterocite in uravnavajo prehajanje snovi med črevesjem in krvnim obtokom se porušijo.

Kako se iz prepustnega črevesja razvije bolezen?

Nepravilno delujoče tesne stike si lahko predstavljate kot padec meje, kjer se odpre pot prostega prehoda vsem, tudi nepridipravom. Zaradi porušene meje tako v krvni obtok prehajajo snovi, ki bi se v normalnih pogojih izločile po prebavni poti v straniščno školjko.

Na predelih stanjšane sluznice pride do vnetij enterocitov, s prehajanjem ekso in endotoksinov in drugih škodljivcev, ti namreč preko krvnega obtoka vstopijo v telo, pa do avtoimunskih reakcij in tihih vnetij tudi v tako oddaljenih delih telesa, kot so npr. srce, možgani ali celo sklepi.

Tihih vnetij sami po sebi ne občutimo, zato se lahko lepo in mirno širijo, vse dokler ne prerastejo v kronična vnetja, ki so v telesu naredila že toliko škode, da zdravnik v njej lahko prepozna eno izmed diagnoz sodobnih kroničnih bolezni. Tak proces lahko traja več mesecev, pa tudi do več let, včasih celo desetletij. Seveda pa ga lahko predčasno prekinete, če veste, da je prepustno črevesje prisotno in se lotite njegove temeljite sanacije.

Preberite si še več o tem, kako nastane prepustno črevesje, kako ga prepoznati in kako ga sanirati. 
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio