Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Težave, s katerimi se srečuje večina žensk


Ženske težave – pojem, ki ga vedno pogosteje slišimo. Če sem spadajo tudi vnetja mehurja – zakaj potem ravno "ženske težave", ko pa imajo mehur tudi moški? Eden od razlogov je krajša sečnica pri ženskah kot pri moških, kjer lahko hitreje pride do vnetja sečil in mehurja zaradi vdora mikroorganizmov, ki so del vaginalnega mikrobioma. Nežnejši spol je v primerjavi z moško populacijo bolj podvržen hormonskim nihanjem, to pa je razlog za mnoge težave. Do hormonskih nihanj najpogosteje pride v času nosečnosti in plodnega obdobja nasploh, kasneje pa tudi v času menopavze. Pa poglejmo, kaj so njihovi simptomi in kako se jim izogniti na naraven način.
 


Vaginalna vnetja in vnetja sečil – gre za težavo, a katero se večina žensk sreča vsaj enkrat v življenju, mnoge pa imajo s tem težave neprestano. Simptomi se kažejo kot srbečica, suhost nožnice, oteklina, rdečica, povečan izcedek ali pekoči občutek pri opravljanju male potrebe. Razlogi za pojav vaginalnega vnetja so nepravilna prehrana (predvsem preveč ogljikovih hidratov - sladkorja, ki so odlična hrana za glivice), uživanje antibiotikov, nihanje hormonov, pa tudi stres. K ponavljajočim se vnetjem lahko pripomore tudi prepogosto tuširanje z agresivnimi mili, uporaba mehčalcev za perilo, izbira spodnjega perila iz umetnih materialov in preozke hlače. Vsi ti elementi lahko porušijo vaginalno mikrobioto in z zmanjšanim številom blagodejnih bakterij omogočijo razrast škodljivih mikroorganizmov. Da se temu izognemo, moramo torej jesti uravnoteženo hrano, uporabljati bombažno spodnje perilo, ki ga peremo s čim bolj naravnimi sredstvi. Zmanjšati je dobro količino stresa (kolikor je to pač mogoče), pri osebni negi uporabljati preverjena intimna mila s čim nižjim pH in z njimi ne pretiravati. Da pa povečamo število blagodejnih bakterij, ki bodo poskrbele za uravnoteženo mikrobioto, ki nas bo uspešno ščitila pred glivičnimi vnetji, je dobro uživati fermentirana živila (kislo zelje, kefir, kimči), najhitreje pa pozitivne učinke dosežemo s pitjem fermentiranega napitka, ki vsebuje čim večje število blagodejnih bakterij – tukaj govorimo o več milijardah bakterij dnevno.

Z vaginalnimi vnetji se ženske še pogosteje srečujejo v obdobju nosečnosti in dojenja, saj to takrat hormonska nihanja res velika, posledično pa je hitro porušena vaginalna mikrobiota. Da do težav v tem obdobju lahko pride zelo hitro, so priča tudi redna testiranja urina pri nosečnicah. Pri nosečnicah je veliko zdravil in mazil odsvetovanih, zato je pomembno, da še posebej ta skupina nameni več pozornosti preventivi in (v primeru pojava vnetja in uporabe predpisanih antibiotikov) na naravni podpori blagodejnih bakterij.

Ženske v teh primerih pogosto posežejo po pitju brusničnega čaja – tukaj velja previdnost pri nakupu, saj nekateri "brusnični čaji" vsebujejo le 0,5 do 1 % brusnic!

Menstrualni krči – težave, ki žensko lahko spremljajo vsak cikel, lahko pa le občasno. Bolečina je lahko povsem znosna, lahko pa je tako močna, da žensko ovira pri vsakodnevnih opravkih, onemogoči lahko tudi odhod v šolo ali službo. Nekaterim pomaga uživanje magnezija, druge posegajo po protibolečinskih tabletah - bolečine omilijo tudi kontracepcijske tabletke, za katere pa vemo, da imajo veliko slabih učinkov na telo in da niso primerna rešitev v primeru bolečih menstrualnih krčev. Nekaj raziskav kaže na to, da polifenoli lahko pomagajo pri lajšanju menstrualnih tegob. Eden izmed teh je resveratrol, polifenol, ki se je izkazal kot učinkovit pri lajšanju bolečih menstruacij.
Menstrualne krče pomagajo krotiti tudi živila, ki zmanjšujejo vnetja v telesu. Ta živila vključujejo sadje, zelenjavo, cela zrna, stročnice, oreške in semena, saj vsebujejo veliko antioksidantov in polifenolov.
Ker ženske v času menstruacije izgubijo nekaj krvi, so v rodnem obdobju lahko pogosteje slabokrvne. Med drugim lahko pride do pomanjkanja vitamina B12, kar lahko povzroči težave z ravnotežjem in spominom, v hujših primerih pa tudi zmedenost, depresijo ali anemijo. Nizke ravni vitamina B12 pri ženskah lahko povzročijo menstrualne motnje ali celo popolno odsotnost menstruacije.
Danska študija je pokazala, da si pri menstrualnih krčih ženske lahko pomagajo tudi s kombinacijo uživanja ribjega olja in vitamina B12!

Obdobje klimakterija – tukaj gre zopet za obdobje, ko hormoni niso ravno na naši strani. Z našim staranjem se starajo tudi naši jajčniki, katerih delovanje upada. S tem upade tudi nastajanje hormonov progesterona in estrogena, do česar pride že okoli 50. leta, potem pa se ta upad nadaljuje še naprej. Po zadnji menstruaciji v življenju ženske (menopavzi) tako pride do simptomov, kot so vročinski valovi, znojenje, glavoboli, upad libida, suha nožnica, prekomerna utrujenost in v nekaterih primerih celo osteoporoza. Zdravniki v tem primeru radi predpišejo hormonsko terapijo, ki pa jo pogosto spremljajo stranski učinki, zaradi katerih mnoge ženske obupajo nad njo. Ženske v obdobju klimakterija lahko veliko storijo za zmanjšanje simptomov na naraven način – z gibanjem, zdravo prehrano in nekaterimi prehranskimi dopolnili.
Ker je utrujenost eden izmed najpogostejših simptomov, si ženske lahko pomagajo z uživanjem NADH – popolnoma naravne, varne in telesu lastne snovi, ki jo imenujemo tudi koencim 1. Ta poveča nastanek energije v vseh telesnih celicah, kar se kaže tako na naši splošni ravni telesne energije, kot tudi pri boljšem delovanju vseh telesnih celic. Saj veste, brez energije ni življena – to velja za čisto vsako celico v našem telesu.
Ker zaradi nihanja hormonov pogosto pride do presuhe nožnice in porušene vaginalne mikrobiote, je tudi tukaj pomembno uživanje fermentiranih izdelkov, najhitreje pa veliko število bakterij zopet v telo vnesemo s prehranskimi dopolnili, kot je fermentirani napitek s čim večjim številom blagodejnih bakterij.
Kot preventiva za zdravje kosti se je odlično izkazal organski silicij. Čeprav obstajajo številni dejavniki, ki prispevajo k zdravju kosti in k terapiji postmenopavzne osteoporoze, je silicij mineral, ki je vedno bolj prepoznaven kot bistveno hranilo za tvorbo in vzdrževanje zdravja kosti. Kot zmeraj, je tudi v tem primeru od kurative seveda veliko boljša preventiva.

Urinska inkontinenca – gre za nenadzorovano uhajanje urina, stopnje in razlogi za njen pojav pa so lahko zelo različne. Najpogostejši razlog za pojav inkontinence so motnje v delovanju mišic medeničnega dna in mehurja. Do tega pri ženskah pride zaradi posledic nosečnosti, poroda, dvigovanja težkih predmetov ali pa celo kot posledica menopavze. Da mišice okrepimo, lahko izvajamo keglove vaje, pomaga pa tudi redno praznjenje mehurja in zmanjšano pitje diuretikov – torej pravega čaja in kave. Oblik urinske inkontinence je sicer več – nekatere se zdravijo s pomočjo zdravil, druge s pomočjo vaj, težave z uhajanjem urina pa lahko doleti tudi moške.
V zadnjem času pa je kar nekaj študij pokazalo, da je urinska inkontinenca povezana s pomanjkanjem vitamina D v telesu. Nekaj študij je tako potrdilo celo, da dodajanje vitamina D v našo vsakdanjo prehrano pomaga lažje nadzorovati inkontinenco. Ker smo ženske torej bolj na udaru za te tegobe, ki lahko precej negativno vplivajo na naš vsakdanjik, je pomembno, da poznamo možnosti učinkovite preventive in možnosti za odpravo že nastalih težav s pomočjo učinkovitih, a naravnih rešitev.

Viri literature:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21363935/
https://www.livestrong.com/article/454788-definition-of-b12-vitamin-1000-mcg/
https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/using-foods-against-menstrual-pain
https://www.webmd.com/women/news/20000620/fish-oil-b-12-period-relief
 
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio