Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Sindrom prepustnega črevesja – zakaj nastane, kako ga prepoznati in kako ukrotiti


O prepustnem črevesju oz. povišani prepustnosti črevesne stene govorimo, kadar je črevesna sluznica stanjšana in preko poškodovane črevesne stene prehaja v telo več substanc, kot bi smelo. Če vas zanima, kdo so krivci za zvišano prepustnost črevesja, kako prepoznati ali je sindrom prepustnega črevesja vaša težava in kako pristopiti k zdravljenju, potem nadaljujte z branjem.

Povzročitelji prepustnega črevesja

Varuh črevesne stene je črevesna sluznica, za kakovost sluznice pa je neposredno odgovoren črevesni mikrobiom. Kadar se razmerja med mikroorganizmi v črevesnem mikrobiomu porušijo, pride do disbioze, ki je eden izmed glavnih krivcev za povišano prepustnost črevesja. Disbiozo povzročajo dokaj vsakdanje stvari, kot so na primer antibiotične terapije, zdravila za zniževanje holesterola in krvnega tlaka, uživanje živil s konzervansi, enolična prehrana, izpostavljenost raznovrstnim sevanjem, ipd.

Med druge najpogostejše povzročitelje previsoke prepustnosti črevesja uvrščamo:

  • Kroničen stres,
  • Gluten,
  • Mleko in mlečni izdelki,
  • Preobilica živalskih maščob in trans-maščob,
  • Procesirane prehranske izdelke,
  • Sladkor in sintetična sladila,
  • Gensko spremenjena živila,
  • Raznovrstne toksine (okoljski, kozmetika, čistila, itn.)
  • Pesticidi, herbicidi, fungicidi
  • Kajenje,
  • Prepogosto uživanje alkohola,
  • Različne virusne okužbe.

Glede na to, da se na prvi pogled zdi, da k prepustnosti črevesja prispevajo zgolj "dobro poznani grehi”, naj omenimo, da k začasni zvišani prepustnosti črevesja prispevajo tudi večji fizični in športni napori, zato je na primer šilce domačega po vzponu v hrib precej slaba odločitev. Prepustnost črevesja se zviša tudi v posebnih obdobjih, kot sta na primer nosečnost in menopavza. Slednji je potrebno nameniti več pozornosti, saj nezdravljena zvišana prepustnost črevesja prispeva k razvoju bolezni, ki jih sicer povezujemo z obdobjem menopavze.

Kako prepoznati prisotnost prepustnega črevesja

V kolikor vas je nesreča že doletela in imate potrjeno diagnozo kronične ali avtoimune bolezni, vam o prisotnosti prepustnega črevesja ni potrebno prav veliko ugibati, lahko pravzaprav preskočite kar na sanacijo težave. Sicer pa se prisotnost prepustnega črevesja lahko oglaša preko različnih simptomov, pri čemer gre lahko samo za enega ali pa celo za več simptomov istočasno. Najbolj tipični so:

  • Prebavne težave (napihnjenost, vetrovi, pogoste nenormalne formacije blata, vnetni črevesni simptomi, trebušne bolečine in želodčne težave)
  • Nepojasnjeni glavoboli
  • Neobičajna pozabljivost in upad koncentracije
  • Sezonske alergije
  • Hormonsko neravnovesje
  • Težave s kožo, kot so npr. akne, rdečica in srbečica
  • Težave z duševnim zdravjem, kot so depresija, anksioznost, motnje pomanjkanja pozornosti (ADD) in motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD),
  • Intolerance in preobčutljivostne reakcije na določena živila
  • Oslabljen imunski sistem
  • Pogosto zbolevanje za sezonskimi prehladi
  • Razrast kandide
  • Bolečine v sklepih.


Kako se znebiti nadloge

Cesto na kateri ne morete ustaviti prometa, je težko popraviti – enako je s črevesjem, kjer ves čas potujejo hranila, kisline, encimi, … to pa sploh edina težava pri sanaciji črevesja, še večjo predstavljajo vnetni procesi, ki tvorijo pravi začaran krog. Zato je zdravljenje prepustnega črevesja samo s strogo dieto ali celo samo z dodajanjem širokospekternih probiotikov, kot se predlaga marsikje, praktično nemogoče. V najboljšem primeru bi namreč samo ublažili pojavnost simptomov, tlenje vnetij v ozadju pa bi se vztrajno nadaljevalo. Na ta način bi problem samo pometli pod preprogo, bolezen pa bi se še vedno tiho razvijala. Nenazadnje bi takšno zdravljenje po dosedanjih izkušnjah trajalo tudi več let. Kot ste verjetno razumeli je težava sindroma prepustnega črevesja večplastna, zato je tudi uspešen pristop k reševanju zagate s prepustnim črevesjem več nivojski.

Vsekakor bo za začetek dobrodošlo, če odstranite čim več dejavnikov, ki povzročajo disbiozo in tistih, ki so neposredno odgovorni za nastanek prepustnega črevesja. To bo ublažilo izražanje simptomov in pospešilo proces zdravljenja.

Za uspešno odpravo sindroma prepustnega črevesja je potrebno istočasno podpirati eubioso (to pomeni ravnovesje med mikroorganizmi črevesnega mikrobioma/obratno od disbioze), pogasiti vnetne procese v črevesju in drugje v telesu ter obnoviti črevesno sluznico.

Doseg idealnega ravnovesja med črevesnimi mikroorganizmi najlažje in najhitreje dosežemo z uživanjem večstopenjsko fermentiranega napitka z 31 raznovrstnimi sevi dobrodejnih (probiotičnih) mikroorganizmov EM, ki posnemajo zdrav črevesni mikrobiom in metaboliti iz izbranih 31 raznovrstnih rastlin. Doseženo ravnovesje v mikrobiomu pa je dolgoročno potrebno podpirati z raznovrstno nepredelano prehrano in zadostnim virom prehranskih vlaknin.

Za obnovo sluznice in gašenje vnetij so odgovorni biodostopni polifenoli z bioaktivni vitamini in dodanimi vitalnimi rastlinskimi snovmi, kot so kurkumin, kvercetin, ALA, betakaroten, aronija, moringa in triphala churna ter neobhodno potrebne visokokoncentrirane in čim bolj sveže omega-3 maščobne kisline v naravni trigliceridni obliki. S skupnimi močmi bodo pogasili tlenja nizko zaznavnih vnetij, ki so jih v telesu sprožili nepridipravi, ki so se pretihotapili preko poškodovane črevesne stene.

Zdravljenje prepustnega črevesja in z njim povezanih vnetij z dietami, izločevanjem živil in dodajanjem različnih prehranskih dopolnil zna biti dolgotrajen proces, ki se lahko vleče preko več let in niti ni nujno uspešen. Rešitev, ki vam jo podajamo v zgornjih vrsticah z naše strani, se uporablja v terapijah biološke medicine in se je izkazala za izjemno uspešno – prisotnost sindroma prepustnega črevesja in z njimi povezanih vnetij v glavnini primerov običajno razreši že v kratkem obdobju 3-9 mesecev.
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio