Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Povezava med motnjami spanca, visokim krvnim tlakom in črevesnim mikrobiomom


Znanstveniki v Ameriki so izvedli novo študijo, ki je potrdila povezavo med motnjami spanca, povišanim krvnim tlakom in spremembami v črevesnem mikrobiomu. Študija na živalih kaže, da ti trije dejavniki vplivajo drug na drugega, zato lahko te ugotovitve pripeljejo do novih možnosti zdravljenja, ki bodo ublažile negativne učinke slabega spanca na naše zdravje.

Visok krvni tlak je povezan z neravnovesjem v črevesnem mikrobiomu, po drugi strani pa so kronične motnje spanja prav tako povezane s povišanim krvnim tlakom in s tem s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Zanimiva študija je potrdila, da lahko nereden ritem spanja in nočno delo povzročita težave z zdravjem, podatki pa kažejo, da lahko budnost skozi celo noč povzroči visok krvni tlak in v nekaterih primerih tudi bolezni srca.

Pa podrobneje poglejmo študijo, o kateri govorimo. Živali so bile 28 dni izpostavljene rednim motnjam spanja, strokovnjaki pa so tekom študije merili spremembe krvnega tlaka in mikrobioma črevesja. Da neredni spanec z motnjami trajno oslabi telo, so potrdili z ugotovitvijo, da so imele živali v času nenormalnega urnika spanja zvišan krvni tlak. Ta je ostal zvišan še nekaj časa - tudi takrat, ko so se živali vrnile v normalen ritem spanja.

Strokovnjake je presenetilo spoznanje, da imajo motnje spanja učinek tudi na črevesni mikrobiom, ne le na povišan krvni tlak. Medtem ko so povišanje krvnega tlaka zaznali kmalu po tem, ko je bil spanec živali prekinjen, je bilo potrebno nekoliko več časa, da so spremembe opazili tudi pri črevesnem mikrobiomu. Zaradi motenj spanca se je črevesna mikrobiota začela spreminjati približno po 1 tednu. Neravnovesje je bilo precej očitno: ugotovljeno je bilo povečano število bakterij, povezanih z vnetnimi procesi. Ko so živali začele spati brez motenj, je še nekaj časa trajalo, da se je zopet vzpostavilo ravnovesje.

Ta raziskava torej kaže na zelo zapleten sistem s prisotnostjo več patoloških dejavnikov. Si predstavljate, koliko časa je potrebnega, da vzpostavimo ravnovesje bakterij v našem črevesju, če je naš spanec moten daljše obdobje?

Strokovnjaki so s študijo potrdili, da interakcije med motnjami spanca, spremembami črevesnega mikrobioma in krvnim tlakom niso enosmerne. Čeprav je neravnovesje v mikrobioti črevesja sledilo motnjam spanja in zvišanju krvnega tlaka, so raziskovalci zaključili, da bi z ohranjanjem raznolikosti črevesnih bakterij (na primer z dodatkom probiotikov in prebiotikov) lahko ublažili krvni tlak, ki ga povzroča slab spanec.

Čeprav sprva izgleda, kot da motnje spanca delujejo na krvni tlak brez posredovanja črevesnih bakterij, ima daljše obdobje nerednega spanca očitno vpliv na mikrobiom v črevesju. Tako je lahko razumevanje mikrobiote še posebej pomembno za iskanje rešitev, usmerjenih v zmanjševanje kardiovaskularne obolevnosti pri bolnikih z motnjami spanja. Spreminjanje črevesne mikrobiote bi lahko preprečilo hipertenzijo, ki jo povzročajo motnje spanca, kadar so le-te neizogibne (na primer pri zaposlenih, ki opravljajo večizmensko delo in podobno).

Izkazuje se, da uravnotežen mikrobiom verjetno lahko zmanjša negativne vplive slabega spanca na zdravje, še zlasti pri tistih, katerih delo ali način življenja povzroča neredne in manj primerne urnike spanja.

V kolikor se tudi vi soočate z nerednim spanjem ali pomanjkanjem spanja, se splača potruditi za bolj uglašen mikrobiom.

Vir literature: https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physiolgenomics.00039.2020
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio