Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Najboljše omega 3 maščobne kisline: kaj storijo za naše zdravje in kateri izbrati


Omega 3 maščobne kisline so ključnega pomena za naše zdravje. Te nenasičene maščobne kisline imajo neprecenljive koristi, vključno s ščitenjem srca in ožilja ter krepitvijo imunskega sistema. Poleg tega ohranjajo naše možgane v odlični formi in lahko pozitivno vplivajo na rast mišic. Zato je pomembno razumeti, kaj lahko najboljše omega 3 maščobne kisline storijo za naše dobrobit in katere omega 3 izdelke izbrati.

Kje se nahajajo omega 3 maščobne kisline?

Omega 3 maščobne kisline lahko najdemo v različnih virih. Alfa linolenska kislina (ALA), prisotna v živilih rastlinskega izvora, kot so chia semena, laneno seme, laneno olje, orehi, orehovo olje in podobno, predstavlja eno vrsto omega 3 maščobnih kislin. Vendar se ALA v telesu pretvori v eikozapentaenojsko kislino (EPK) in dokozaheksaenojsko kislino (DHK) z nizko stopnjo pretvorbe. Zato je priporočljivo uživati mastne ribe, kot so losos, sardele in tuna, saj vsebujejo visoko vsebnost omega 3 maščobnih kislin v obliki EPK in DHK.

Rastlinski ali živalski vir omega 3?

Najboljši viri omega 3 maščobnih kislin so mastne ribe, saj že vsebujejo EPK in DHK. Medtem ko orehi, chia semena, lanena semena in laneno olje vsebujejo ALA, je telo sposobno pretvoriti le majhen delež ALA v EPK in DHK. Zato je priporočljivo uživanje ribjih virov omega 3 maščob.

Pozitivne lastnosti omega 3 maščobnih kislin

Omega 3 maščobne kisline so nepogrešljive za zdravje, zlasti med nosečnostjo in dojenjem, saj vplivajo na razvoj možganov in vida pri otrocih. Poleg tega zmanjšujejo strjevanje krvi, kar pomaga zaščititi srce in ožilje pred boleznimi, kot sta arterioskleroza in srčna kap. Visoka raven EPK in DHK v krvi lahko pozitivno vpliva na regeneracijo mišic in zmanjša tveganje za izgubo mišične mase pri starejših.

Demenca in Alzheimerjeva bolezen

Številne študije kažejo, da omega 3 maščobne kisline lahko zmanjšajo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen, kar pozitivno vpliva na dolgoročno zdravje. Visoki odmerki EPK in DHK so priporočljivi, še posebej za tiste z nizko ravnijo teh maščob v telesu.

Omega 6 maščobne kisline in razmerje z omega 3

Presežek omega 6 maščobnih kislin lahko zavira presnovo omega 3 maščob. Zato je pomembno uravnotežiti razmerje med tema dvema vrstama maščob. Optimalno razmerje je 4:1 ali manj, medtem ko je danes razmerje pogosto 10:1 ali več. Zmanjšanje vnosa omega 6 maščob je priporočljivo, saj lahko pomaga ohranjati učinkovitost omega 3 maščob.

Dnevna potreba po omega 3 maščobnih kislinah


Priporočene dnevne količine omega 3 maščobnih kislin se razlikujejo, vendar mnoge organizacije priporočajo vsaj 500 mg EPK in DHK na dan. Japonski prehranjevalni vzorec, bogat z ribami, kaže na koristi visokega vnosa teh maščob za zdravje. Za odrasle je terapevtski dnevni vnos 2000 mg EPK in DHK.

Negativni vidiki prekomernega uživanja ribe

Čeprav so ribe odličen vir omega 3 maščob, lahko uživanje v prekomernih količinah prinese tudi nevarnosti. Nekatere vrste rib lahko vsebujejo škodljive snovi, kot so arzen, kadmij, svinec in živo srebro. Zato je pomembno izbrati preverjene proizvajalce ribjih olj v obliki prehranskih dopolnil.

Zavedajte se, da so težke kovine škodljive za vse, zlasti za nosečnice, doječe matere in otroke. Omejite uživanje večjih vrst rib in izberite visokokakovostne izdelke, ki skrbijo za vaše zdravje.

Omega 3 maščobne kisline so neprecenljive za naše zdravje, vendar je treba izbirati pametno in uravnotežiti razmerje z omega 6 maščobnimi kislinami. Z optimalnim vnosom lahko dosežete številne koristi za svoje zdravje, vključno z zaščito srca, ohranjanjem močnih mišic in zmanjševanjem tveganja za nevrodegenerativne bolezni.


November 2023
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio