Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Življenje brez slepiča: 6 zanimivih dejstev o slepiču in njegovem pomenu


Kaj vemo o slepiču? Večinoma nanj pomislimo, ko nas začne nekje v spodnjem desnem delu trebuha boleti in je treba zadevo hitro operirati, da ne umremo zaradi peritonitisa*, ki je lahko posledica počenega vnetega slepiča. Tu se naše zanimanje in vedenje o tem zanimivem organu konča. Slepič si zasluži več naše pozornosti. Večina od nas sploh ne ve, zakaj je slepič pomemben in kako to , da ljudje lahko živijo brez njega? Kar vam bomo zdaj povedali o slepiču, vas ne bo dolgočasilo. Torej gremo!

*Peritonitis – vnetje tanke membrane (peritonej), ki prekriva stene trebušne votline in vse notranje organe. Peritonitis je posledica izpostavljenosti peritoneja dražečemu ali okuženemu telesnemu izločku, kot se to lahko zgodi pri počenem vnetem slepiču.


Dejstvo 1. Slepič je del naše individualnosti

Vsi smo različni. In tudi naši slepiči so različni. Ta tanek del slepega črevesa je lahko dolg od 5 do 10 cm (1). Ta organ lahko vidite že v 8. tednu otrokovega razvoja v času nosečnosti. Med evolucijskim procesom je slepič večkrat izginil, vendar se je še večkrat znova pojavil, kar daje razlog za domnevo, da je njegov pomen veliko večji od nekega zakrnelega organa, ki ga nihče ne potrebuje (2).

Dejstvo 2. Verjetnost počenega vnetega slepiča je v veliki meri odvisna od genetske predispozicije

To ne pomeni, da če v vaši družini ni bilo primerov vnetja slepiča, ga tudi vi ne boste imeli. Pomeni pa, da če so bili takšni primeri, se verjetnost takšnega zapleta poveča za 3-krat (3; 4). Ravno to je primer, ko je treba poznati družinsko anamnezo.

Dejstvo 3. Slepič je skrbnik našega črevesnega mikrobioma

Vse se dogaja v našem črevesju - odvisno od naše prehrane, vode in zdravja. Ob driski, ki je namenjena hitremu odstranjevanju patogenih mikroorganizmov iz našega telesa, ni časa za razvrščanje bakterij na dobre in slabe. Zato dragoceni laktobacili in bifidobakterije (pa tudi drugi, manj znani, a nič manj pomembni člani mikrobiote črevesja) med drisko množično zapustijo naše telo, prav tako kot nezaželeni gostje, ki so jo povzročili. In naš čudoviti slepič je v teh razmerah nekakšna shramba z mikrobi, kamor patogeni pridejo zelo redko, saj se nahaja stran od aktivnega gibanja črevesne vsebine. Kot je bilo pričakovati, je tudi veliko raziskav posvečenih mikrobni etiologiji slepiča (5).


In veste kaj? Morda se sliši nepričakovano, vendar znanstvene podlage za krivdo bakterij za nastanek vnetja slepiča še niso našli - v sestavi mikrobiote slepiča v normalnem in vnetem stanju ni bilo bistvenih razlik. Edina izjema so bile bakterije iz rodu Fusobacteria. Vendar ni znano, ali lahko ti mikrobi res povzročijo kakšne težave ali pa se le pridejo hranit, ko težave že nastanejo - podobno je pri onkoloških boleznih črevesja in ulceroznem kolitisu, kjer so bakterije iz rodu Fusobacteria pogosto zaznane v vzorcih blata.

Na pomen slepiča, kot rezervoarja biotske raznovrstnosti naše mikrobiote, kaže tudi dejstvo, da bolniki, ki so jim odstranili slepič, težje prenašajo ponovitve bolnišničnih okužb, ki jih povzročajo npr. bakterije Clostridium difficile, ki so eden od vzrokov za drisko po zdravljenju z antibiotiki. Škodljivost Clostridium difficile se kaže v tem, da se za dolgo časa naseli v črevesju in vsak četrti, ki se je z njo spopadel, je po določenem času prisiljen znova trpeti zaradi driske, da ne omenjamo, da so te bakterije priznane kot eden najpogostejših vzrokov smrti bolnikov zaradi bolnišničnih okužb (6).

Dejstvo 4. Slepič je pomemben del naše imunosti

V slepiču je veliko limfatičnega tkiva, ki prekriva njegovo notranjost in je zlasti pomemben vir imunoglobulinov razreda A (IgA), prav tistih, ki varujejo naše sluznice in nenehno opozarjajo naše mikrobe, kdo je glavni (5).

Obstaja tudi mnenje, da je lahko zadebelitev in oteklina limfatičnega tkiva, prvi znak akutnega vnetja slepiča. To se lahko zgodi na primer kot reakcija na virusno okužbo. Obstajajo celo študije, ki zasledijo določeno povezavo med izbruhi virusnih bolezni in primeri vnetja slepiča.

Dejstvo 5. Dobre in slabe novice za tiste, ki nimajo več slepiča

Dobra novica je, da niste več izpostavljeni tveganju za vnetje slepiča! In to je super, saj akutno vnetje slepiča ni prijetna stvar in ima včasih usodne posledice - leta 2015 je zaradi počenega vnetega slepiča umrlo 50.000 ljudi (7).

Lahko se potolažite tudi z obstojem študij, ki kažejo, da lahko odstranitev slepiča prepreči razvoj Parkinsonove bolezni in zmanjša verjetnost nekaterih vnetnih procesov v črevesju (8).

Hkrati je slaba novica, da z izgubo slepiča izgubimo zakladnico koristnih bakterij, ki bi lahko pomagale obnoviti mikrobiom med boleznijo (9). Negativno je tudi dejstvo, da brez slepiča izgubimo pomembno imunsko zaščito črevesja, kar prispeva k pogostejšim virusnim in vnetnim boleznim prebavnega sistema (10).

Kaj naj torej storijo ljudje, ki so jim slepič že odstranili? Ali je mogoče, da bi nekako zmanjšali negativni učinek odsotnosti tega pomembnega dela telesa?

Dejstvo 6. Slepiča ni mogoče nadomestiti

Lahko pa z jemanjem kakovostnih fermentiranih živil ali napitkov, ob katerih jemanju ne boste občutili pomanjkanja podpore slepiča v smislu raznolikosti sestave dobrih bakterij in zaščite pred slabimi bakterijami, virusnimi in vnetnimi boleznimi prebavnega trakta.

Dobra rešitev za obnovo in ohranjanje zdravja črevesja bi bila kombinirana uporaba dveh inovativnih izdelkov - Multi EM ferment® in Asta-Omega 3®. V sinergiji zagotavljata celično podporo celotnemu organizmu, izboljšata delovanje imunskega sistema, kognitivne funkcije in ravnovesje mikrobioma ter na določen način nadomestita funkcije slepiča.

Zakaj sta lahko ta dva izdelka tako zelo koristna? Zaradi terapevtskih učinkovin!

Uživanje kakovostnih omega 3 maščobnih kislin so se v študijah izkazale, kot pomoč pri ohranjanju števila koristnih bakterij v črevesju in zmanjšanju tveganja za razvoj vnetij zaradi njihovega protivnetnega učinka (11).

Prebiotiki in postbiotiki iz 31 rastlinskih izvlečkov v Multi EM fermentu, povečujejo število koristnih mikroorganizmov v črevesju ter pomagajo izboljšati in uravnotežiti stanje mikrobioma. Hkrati imajo ta visoko biorazpoložljiva hranila antioksidativni učinek, izboljšujejo imunski sistem črevesja in zagotavljajo celično zaščito (12). 31 sevov koristnih bakterij pa bo pomagalo obnoviti vaš mikrobiom v najkrajšem možnem času (13).

Na nek način lahko rečemo, da boste z Multi EM ferment® in Asta-Omega 3®, čeprav vam ne bodo povrnili zdravega slepiča, dobili vse njegove zaščitne in podporne funkcije brez negativnih stranskih učinkov!

Viri literature:
1. Schumpelick V, Dreuw B, Ophoff K, Prescher A. Appendix and cecum. Embryology, anatomy, and surgical applications. Surg Clin North Am. 2000 Feb;80(1):295-318. doi: 10.1016/s0039-6109(05)70407-2. PMID: 10685154;
2. Malla BK. A study on 'Vermiform Appendix'--a caecal appendage in common laboratory mammals. Kathmandu Univ Med J (KUMJ). 2003 Oct-Dec;1(4):272-5. PMID: 16388270;
3. Ergul E. Heredity and familial tendency of acute appendicitis. Scand J Surg. 2007;96(4):290-2. doi: 10.1177/145749690709600405. PMID: 18265855;
4. Drescher, M. J., Marcotte, S., & Grant, R. (2012). Family History Is a Predictor for Appendicitis in Adults in the Emergency Department. Western Journal of Emergency Medicine, 13(6), 468-471;
5. Girard-Madoux MJH, Gomez de Agüero M, Ganal-Vonarburg SC, Mooser C, Belz GT, Macpherson AJ, Vivier E. The immunological functions of the Appendix: An example of redundancy? Semin Immunol. 2018 Apr;36:31-44. doi: 10.1016/j.smim.2018.02.005. Epub 2018 Mar 2. PMID: 29503124;
6. Xi Na, Ciáran Kelly. The Vermiform Appendix and Recurrent Clostridium difficile Infection: A Curious Connection. Clinical Gastroenterology and Hepatology. Volume 9, Issue 12, December 2011, Pages 1017-1019;
7. Collaborators, D. (2016). Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980–2015: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet (London, England), 388(10053), 1459-1544;
8. Mendes, A., Gonçalves, A., Vila-Chã, N., Moreira, I., Fernandes, J., Damásio, J., Teixeira-Pinto, A., Taipa, R., Lima, A.B. and Cavaco, S. (2015), Appendectomy may delay Parkinson's disease Onset. Mov Disord., 30: 1404-1407;
9. Cai, S., Fan, Y., Zhang, B., Lin, J., Yang, X., Liu, Y., Liu, J., Ren, J., & Xu, H. (2021). Appendectomy Is Associated With Alteration of Human Gut Bacterial and Fungal Communities. Frontiers in Microbiology, 12;
10. de Costa A. The appendix-mucosal immunity and tolerance in the gut: consequences for the syndromes of appendicitis and its epidemiology. ANZ J Surg. 2022 Apr;92(4):653-660. doi: 10.1111/ans.17522. Epub 2022 Feb 13. PMID: 35152541; PMCID: PMC9304207;
11. Durkin, L. A., Childs, C. E., & Calder, P. C. (2021). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and the Intestinal Epithelium—A Review. Foods, 10(1);
12. Chojnacka K, Laskowska J. Polifenole w leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelit [Polyphenols in the treatment of inflammatory bowel diseases]. Postepy Biochem. 2020 Sep 2;66(3):256-262. Polish. doi: 10.18388/pb.2020_334. PMID: 33315320;
13. Wang, X., Zhang, P., & Zhang, X. (2021). Probiotics Regulate Gut Microbiota: An Effective Method to Improve Immunity. Molecules, 26(19).

Februar 2024



Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio