Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Prepustno črevesje poleti!? Nasveti, kako se mu izogniti?


Poletje je tu, in s seboj prinaša sončne dni, piknike, obiske narave in druge aktivnosti na prostem.

A vi se ne počutite dobro? Pa niti ne veste, kaj točno je narobe? Nimate energije, nagaja vam prebava, razpoloženje ni ok... Ja, take težave zares lahko pokvarijo še tako lepe sončne dni, groza!

Po mnenju strokovnjakov, moramo biti zaradi visokih temperatur še posebej pozorni na naše črevesje. Poleti je namreč še toliko bolj občutljivo. Da bo poletni oddih prijetnejši, bi vam radi ponudili nekaj nasvetov, kako ohraniti ne le zdravo prebavo, temveč zdravje celotnega telesa, tudi v poletnih mesecih.

 


Poletna vročina dokazano vpliva na ravnovesje črevesnih mikroorganizmov, velik vpliv na zdravje mikrobioma in črevesja pa imajo tudi hidracija telesa, prehrana, vsakodnevne aktivnosti in okolje v katerem živimo.

Prepustno črevesje in vročina…

Prepustno črevesje je pojav, ki je posledica močno stanjšane črevesne sluznice in razrahljanih ali prekinjenih stikov med celicami črevesne stene. Posledica tega je povečana prepustnost neprebavljenih ostankov hrane, toksinov, črevesnih mikroorganizmov in strupenih presnovkov v krvni obtok. Imunski sistem sproži vnetne reakcije, ko prepozna te tujke in jih skuša uničiti.

Osnovni vzrok za nastanek prepustnega črevesja je porušeno ravnovesje črevesnih mikroorganizmov – disbioza, ki jo med drugim povzročijo pomanjkanje prehranskih vlaknin in fermentiranih živil v prehrani ter telesna dehidracija.

Čez poletje priporočljivo uživati probiotike? Zakaj?

Probiotiki so del zdravega črevesnega mikrobioma, ki je uravnotežen in v njem prevladujejo zdravju koristne bakterije. Te bakterije presnavljajo hrano, ki jo pojemo in tvorijo različne koristne snovi, ki jih telo uporabi za tvorjenje hormonov, vitaminov, signalnih molekul, hranjenje telesnih celic itd.

Najpomembnejši presnovek probiotičnih bakterij so kratkoverižne maščobne kisline, ki jih črevesne celice uporabljajo kot vir energije in ohranjanje svojega zdravja.

Privoščite si različne fermentirane osvežilne pijače, ki se poleti strežejo ohlajene, fermentirane mlečne izdelke in kislo zelje (ohlajeno se res prileže v različnih prigrizkih za malico!).

Sezona žara: ne pozabite na sveže sadje, zelenjavo in ostale vire prehranskih vlaknin!

Poleti je ponudba sadja in zelenjave zares ogromna - mestne tržnice in podeželski okoliši so zares polni dobrot. Pa vendar se na to skupino živil pogosto pozablja in poleti prevladujejo mesne žar dobrote, ki so odličnega okusa, ampak ob prevelikih količinah zdravju čisto nič prijazne.

Študije kažejo, da prehrana, ki vsebuje veliko živalskih beljakovin in malo vlaknin, povečuje raven vnetnih presnovkov v črevesju, kar lahko vodi tudi do sindroma prepustnega črevesja. Če v naši prehrani primanjkuje vlaknin, to lahko vodi v propad zdravju koristnih bakterij in povzroči povečanje števila bakterij, ki se hranijo s črevesno sluznico. To je za zdravje črevesja zelo škodljivo, saj je črevesna sluznica eden najpomembnejših zaščitnih slojev imunskega sistema in črevesne stene, ki je tako občutljiva na toksine, strupene presnovke in zdravju škodljive bakterije.

Tekočina, tekočina, tekočina!

Ja, z razlogom smo jo tako močno poudarili. Voda predstavlja 60-70 % telesne teže posameznika. Voda je v času poletne vročine še toliko pomembnejša, saj so od zadostne količine vode pomembni mnogi celični procesi, ki so ključnega pomena za zdravje.

Od stanja vaše hidracije je odvisno gibanje hrane skozi črevesje, vlažnost črevesne sluznice in zdravje celic črevesne stene. Bolj kot ste dehidrirani, manjša je prožnost črevesnih celic in tanjša je črevesna sluznica, kar pa posledično pripelje do tega, da postane imunska obramba črevesja oslabljena, to pa lahko vodi do pojava sindroma prepustnega črevesja.

Tekočino lahko pridobimo iz več različnih virov, toda navadna voda je tista, ki telesu najbolj ustreza za namen hidracije. 2 litra vode je tista količina, ki naj bi jo odrasel posameznik zaužil v enem dnevu. Upoštevajte to navodilo, dodajte pa več tekočine poleti, ko je zaradi vročine toliko večja verjetnost dehidracije.

Simptomi razvoja sindroma prepustnega črevesja

Številni simptomi prepustnega črevesja so podobni drugim zdravstvenim stanjem. Zaradi tega lahko zdravniki to stanje težko prepoznajo in je potrebno ob sumu na prepustno črevesje narediti še kakšen test več. Ker jih zdravniki običajno ne naročajo, se sami vprašajte, ali je možno, da vaše težave izvirajo iz prepustnega črevesja.

Sindrom prepustnega črevesja lahko povzroči ali prispeva k naslednjim simptomom:
 
  • kronična driska, zaprtje ali napihnjenost
  • prehransko pomanjkanje
  • utrujenost
  • glavoboli
  • zmedenost
  • težave s koncentracijo
  • težave s kožo (akne ali ekcemi)
  • bolečine v sklepih
  • razširjeno-kronično vnetje

Kot smo skupaj spoznali, lahko prepustno črevesje povzroči številne težave in vpliva na naše splošno počutje.

Ko vzpostavimo zdravo ravnovesje v našem črevesju, se bomo počutili prenovljene in polne energije. Napihnjenost, prebavne težave, utrujenost in nihanje razpoloženja bodo postali preteklost, okrepil pa se bo tudi naš imunski sistem.

Poleg tega bo naše črevesje delovalo kot učinkovit obrambni mehanizem, saj bo ohranjalo trdno črevesno steno, ki preprečuje prehod neželenih snovi v krvni obtok. S tem se zmanjša tveganje za vnetne procese in bolezni ter izboljša naša sposobnost telesa, da se upre različnim škodljivim bakterijam in virusom.

Ne smemo se obremenjevati z izzivi – osredotočimo se na rešitve!

Uživajmo v hrani brez strahu pred prebavnimi težavami, druženje na piknikih in raziskovanje narave pa naj postanejo nekaj, kar nam prinaša veselje, ne stresa!

Junij, 2023
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio