Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Podporni stebri imunskega sistema


Gotovo poznate pregovor: »V slogi je moč!« In to velja tudi za različna hranila, ki veliko bolje kot sama zase delujejo skupaj, v sinergiji. Če se osredotočimo na področje ohranjanja in krepitve imunskega sistema, ki je v trenutnem obdobju stalno na preizkušnji, bomo našli tri ključna takšna hranila.

Raznolika in uravnotežena prehrana je ključnega pomena za optimalno prehranjenost človeškega telesa, ta pa je pogoj za ohranjanje dinamičnega ravnovesja, ki mu pravimo zdravje. Zdravje je v zimskem času pogosto ogroženo zaradi hladnih zunanjih temperatur, onesnaženega zraka, druženja večjih skupin ljudi v majhnem prostoru in nižje vlažnosti zraka v ogrevanih prostorih. Vse to so pogoji, ki omogočajo hitro širjenje različnih virusov – od prehladnih do hujših, ki povzročajo gripo, pljučnico, bronhitis in v zadnjem času tudi Covid.

Določene raziskave so pokazale in potrdile, da imajo v času prehladov in virusnih obolenj največji preventivni učinek na ohranjanje delovanja imunskega sistema naslednja hranila: vitamin C, vitamin D in cink. O njih lahko na tem portalu najdete precej zapisanega, a vseeno naj vas spomnim nanje še enkrat – vaš imunski sistem vam bo hvaležen!


Zakaj vitamin C?

Vitamin C je vodotopen vitamin, ki ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, deluje kot antioksidant, sodeluje pa tudi v procesu tvorbe kolagena. Za vitamin C so dokazali, da ima v času prehladnih ali virusnih obolenj ključno vlogo pri zmanjšanju trajanja obolenj ter znižuje verjetnost pojava resnejših in dolgotrajnejših zapletov po okužbi dihal. Vitamin C je znan tudi glede učinka na zniževanje vnetij v telesu zaradi antioksidativnih lastnosti. Študije kažejo na bistveno višji izkoristek vitamina C v esterificirani obliki in posledično boljšo učinkovitost, v primerjavi z vodotopno askorbinsko kislino, ki se zlahka izgubi v urinu.

Zakaj vitamin D?

Vitamin D ima v telesu tudi podporno funkcijo in sodeluje z vitaminom C pri zaščiti dihalnega sistema in krepitvi imunskega sistema. Glavna funkcija vitamina D v telesu na celični bazi je vzdrževanje tesnih celičnih stikov v epiteliju dihalnega sistema, kar preprečuje virusne infekcije. Poleg tega je vitamin D najbolj znan po svoji vlogi pri povečanju zmožnosti tankega črevesa, da absorbira kalcij in fosfor, s čimer pomaga vzdrževati ustrezno koncentracijo kalcija in fosforja v krvi. To je ključnega pomena pri mineralizaciji kosti, pri vplivu diferenciranja celic kože in uravnavanju aktivnosti celic imunskega sistema (makrofagi). Vitamin D je telo sposobno sintetizirati samo pod vplivom UVB-žarkov sončne svetlobe. Ko pride do pomanjkanja izpostavljenosti soncu, je potrebno vitamin D zaužiti s prehrano (maščobna živila) ali prehranskimi dopolnili.

Zakaj cink?

Cink je nujno potreben element, ki je pomemben je za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcije, za celjenje ran, zaščito celic pred oksidativnim stresom in normalno delovanje imunskega sistema. Tudi cink ima pomembno funkcijo pri vzpostavljanju tesnih stikov epitelijskih celic v dihalnem in prebavnem sistemu. To je ključnega pomena, da se zaradi virusov ali bakterij ne razvijejo tiha vnetja, ki na dolgi rok lahko vodijo v večja – kronična vnetja. Cink ima zelo pomembno funkcijo tudi pri okušanju in vonjanju, kar je pomembno pri vzpostavljanju normalnega stanja po prebolelem Covidu.

Podporo imunskemu sistemu in pomoč omenjeni kombinaciji vitaminov C in D ter cinka zagotavljajo tudi omega-3 maščobne kisline, ki imajo pomembno vlogo pri krepitvi celičnih membran in pri absorpciji v maščobi topnih vitaminov A, D, E in K.

Kaj pa vloga črevesnih bakterij?

Črevesni mikrobiom predstavlja bistvo optimalne presnove hranil, ki jih zaužijemo, ter ohranjanja zdrave črevesne sluznice in celic črevesnega epitelija. Različni sevi črevesnih bakterij lahko iz hranil, ki jih zaužijemo s prehrano, tvorijo esencialne - nujno potrebne snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje in opravljanje vseh funkcij.

Zdrava črevesna sluznica in črevesne celice s tesnimi medsebojnimi stiki so najpomembnejša obrambna linija našega telesa pred različnimi škodljivimi dejavniki iz zunanjega sveta in škodljivimi presnovki, ki bi lahko poškodovali naše črevesne celice in povzročili razna tiha vnetja po telesu. Nihče od nas si ne želi, da bi se razna manjša vnetja stopnjevala v kronična vnetja. Kronična vnetja so najzapletenejši in najnevarnejši simptom kroničnih vnetij, ki nastanejo zaradi reakcij imunskega sistema.

Zanimivo je dejstvo, da bi se mnogih vnetij na črevesju in drugod po telesu rešili že samo z raznoliko in uravnoteženo prehrano, ki bi poskrbela za zdrav in optimalno delujoč črevesni mikrobiom. Prehrana z veliko vlaknin, vitaminov in mineralov ter fermentirana živila ali fermentirani napitki so najboljša izbira za vaš uglašen črevesni mikrobiom.

Zelo dobro poznan rek pravi: SMO TO, KAR JEMO. Resnica pa je le nekoliko drugačna – 
SMO TO, KAR ABSORBIRAMO! Zato poskrbimo za zdrava prebavila in črevesni mikrobiom, da izkoristimo celoten potencial naše prehrane, da okrepimo in ohranimo naše zdravje.




Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio