Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Omega 3: ključ do optimalnega zdravja možganov


Predstavljajte si, da bi lahko danes naredili korak, ki bi jutri pomembno vplival na zdravje vaših možganov. Raziskave kažejo, da je to možno!


Moč za zaščito in ohranjanje naših možganov je v naši prehrani, zlasti v našem vnosu omega 3 maščobnih kislin. Omega 3 maščobne kisline so vrsta maščob, ki so nujne za normalno delovanje našega telesa in možganov, vendar naše telo teh pomembnih maščob ne more proizvesti samo. Kako torej do zadostnega vnosa? Telesu jih moramo zagotoviti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Obstajajo tri vrste omega 3 maščobnih kislin: alfa-linolenska kislina (ALK), dokozaheksaenojska kislina (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK). Človeško telo lahko pretvori majhno količino ALK v DHK in EPK, vendar je najučinkovitejši način za pridobitev teh esencialnih maščob z uživanjem hrane, bogate z DHK in EPK.

Razvoj možganov: gradniki intelektualne prihodnosti otrok in mladostnikov

Razvoj možganov pri otrocih in mladostnikih je ključen za oblikovanje njihove intelektualne prihodnosti. Omega 3 maščobne kisline, kot so DHK in EPK, igrajo ključno vlogo pri gradnji možganskih struktur, spodbujanju nevronskih povezav ter izboljšanju kognitivnih funkcij, kot so učenje, spomin in koncentracija. Vključevanje teh maščobnih kislin v prehrano otrok lahko pomaga oblikovati trdne temelje za njihov intelektualni razvoj.

Mladostniki se pogosto soočajo z zahtevnimi učnimi izzivi, kjer je dobra koncentracija ključna. Omega 3 maščobne kisline lahko izboljšajo koncentracijo in sposobnost učenja, kar lahko pomaga mladostnikom dosegati boljše učne rezultate.

»Boost« možganov po 40. letu: ohranjanje energije in kognitivnih sposobnosti

Ko stopimo v obdobje po 40. letu, se lahko soočamo z izzivi glede energije in ohranjanja kognitivnih sposobnosti. Omega 3 maščobne kisline v tej fazi postanejo ključnega pomena, saj lahko pripomorejo k izboljšanju energije, povečanju osredotočenosti ter ohranjanju jasnosti uma. Njihova vloga pri podpiranju zdravega krvnega obtoka in zmanjševanju vnetij lahko prispeva k vitalnosti v srednjih letih.

Preventiva pred demenco: zaščita možganov starostnikov pred degeneracijo

Staranje je pogosto povezano z večjim tveganjem za razvoj nevrodegenerativnih bolezni, kot je demenca. Vendar pa lahko uživanje omega 3 maščobnih kislin igra ključno vlogo pri zaščiti možganov pred degeneracijo in razvojem bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Te kisline pomagajo ohranjati zdravo celično strukturo možganov, zmanjšujejo vnetja in spodbujajo regeneracijo možganskih celic, kar lahko zmanjša tveganje za nastanek demence pri starostnikih.

Kaj pa dokazi?

Študija (Framingham Heart Study), objavljena konec leta 2022, je poudarila pomen maščobnih kislin omega 3 za zdravje možganov. Pokazala je, da lahko višje ravni omega 3 maščobnih kislin v našem telesu izboljšajo naš spomin in sposobnosti reševanja problemov, povezane pa so tudi z boljšo strukturo in delovanjem možganov v srednjih letih. To poudarja pomen vključitve omega 3 maščobnih kislin v našo prehrano.

Dolgoživost: podaljšanje zdravega življenja s podporo možganom

Omega 3 maščobne kisline niso le ključ do optimalnega zdravja možganov v različnih življenjskih obdobjih, ampak lahko igrajo tudi vlogo pri podaljševanju zdravega življenja. Njihove antioksidativne in protivnetne lastnosti lahko prispevajo k zaščiti celotnega telesa, vključno z možgani, pred staranjem in razvojem kroničnih bolezni. Z vključevanjem teh maščobnih kislin v prehrano lahko posamezniki poskrbijo za svoje splošno zdravje ter dolgoživost.

Kako pa izbrati kvalitetno prehransko dopolnilo omega 3?

Trg ponuja zares veliko izdelkov z omega 3 maščobnimi kislinami. Če se pred nakupom ne pozanimamo o kakovosti, lahko začnemo uživati npr. olje, ki je že tako oksidirano, da z njegovim vnosom v telo le še povečujemo vnetja v telesu.

Pred nakupom je pomembno preveriti, da ima izdelek:

  • visoko vrednost EPK in DHK

EPK in DHK sta najpomembnejši omega 3 maščobni kislini, a ju večina prehranskih dopolnil ne vsebuje prav veliko. To pomeni, da bi za terapevtski učinek morali zaužiti kar nekaj žlic omega 3 olja. Terapevtski odmerki se gibljejo kar okoli 2000 mg EPK in DHK dnevno, mnogi izdelki pa ju v dnevnem odmerku vsebujejo tudi pod 400 mg.

  • nizek TOTOX, stopnjo oksidacije

Gre za stopnjo oksidacije maščob: oksidacija je proces kemijske razgradnje nenasičenih maščobnih kislin, v katerem nastajajo prosti radikali in aldehidi. Slednji po novejših znanstvenih dognanjih delujejo vnetno in lahko izničijo dobrodejnost vpliva EPK in DHK. V eni izmed študij so preverjali oksidacijske nivoje omega-3 izdelkov na Norveškem trgu. Testirana olja so imela povprečno TOTOX vrednost kar 36.5. Nižja, kot je TOTOX stopnja, kvalitetnejši je izdelek.

  • olje z naravno obliko trigliceridov

Za izdelek je pomembno, da je olje v naravni obliki trigliceridov, saj ima številne prednosti pred običajnimi koncentrati v obliki etil-estrov. Trigliceridi so namreč oblika, ki se nahaja v ribah in jo telo zlahka and predvsem hitro uporabi, kar pa ne velja za oblike etil-estrov.

Omega 3 maščobne kisline torej predstavljajo naravni zaklad, ki lahko prispeva k optimalnemu zdravju možganov v vseh življenjskih obdobjih. Z njihovo redno vključitvijo v prehrano lahko podpremo razvoj možganov pri otrocih, ohranjamo energijo in kognitivne sposobnosti po 40. letu ter zmanjšamo tveganje za demenco pri starostnikih. Prednosti, kot so izboljšana koncentracija, večja energija in zaščita pred boleznimi, pa zagotavljajo, da so omega 3 maščobne kisline resnično ključ do zdravja možganov skozi vse življenjske faze.

Poleg pomena omega 3 maščobnih kislin za zdravje možganov je vredno omeniti tudi vpliv NADH na njihovo delovanje. NADH igra ključno vlogo pri proizvodnji energije v celicah, vključno z možganskimi. To zagotavlja potrebno gorivo za optimalno delovanje možganov in ohranjanje kognitivnih funkcij.

NADH se je izkazal tudi za učinkovit dodatek pri izboljšanju koncentracije, osredotočenosti ter splošne kognitivne uspešnosti. Zvišanje ravni NADH lahko prispeva k povečanju proizvodnje nevrotransmiterjev, ki so odgovorni za komunikacijo med možganskimi celicami. To pripomore k izboljšanju spomina, hitrejšemu razmišljanju in boljšemu reševanju problemov.

NADH lahko dobimo iz nekaterih živil živalskega izvora, vendar se v stiku z zrakom ali toploto hitro uniči. Nestabilizirano obliko uniči tudi želodčna kislina.

Stabiliziran NADH je drugačen, saj je proizveden po posebnem patentiranem postopku stabilizacije in v obliki podjezičnih pastil, ki jo položimo pod jezik in počakamo, da se raztopi. Na ta način najbolj učinkovito in popolnoma varno zaužijemo NADH, delovanje pa se pokaže že v 20 minutah.

Vključevanje NADH v prehrano ali prehranska dopolnila lahko tako pripomore k celostnemu pristopu k zdravju možganov. Skupaj z omega 3 maščobnimi kislinami tvori močno kombinacijo za ohranjanje in izboljšanje kognitivnih funkcij ter podporo optimalnemu delovanju možganov v vseh življenjskih obdobjih.

Z zadostnim vnosom omega 3 in NADH ustvarjate recept za močne, vitalne možgane in trajno dobro počutje. Zdaj je čas, da prevzamete nadzor nad svojim zdravjem in potujete proti bolj jasnemu razmišljanju, več energije in izpolnjenemu življenju. Ohranite motivacijo in začnite danes!

Julij, 2023

Vir (študija): Framingham Heart Study (FHS) https://www.nhlbi.nih.gov/science/framingham-heart-study-fhs
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio