Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Kožni mikrobiom – skriti ključ do zdrave kože


"Jaaaaa! Končno je napočil trenutek za »odprtje sezone dopustov!"

Tudi mi že sanjamo o sprostitvi na sončni plaži, plavanju v osvežilnem morju ter raziskovanju novih krajev. Vendar pa obstaja ena stvar, ki nam lahko pokvari naše veselje na oddihu - težave s kožo.

Sončne opekline, alergijski izpuščaji, izsušena koža ali celo resnejše težave, kot je dermatitis, se lahko pojavijo nepričakovano in hitro pokvarijo naše načrte za uživanje na počitnicah. Kljub temu, da je dopust čas za sprostitev in regeneracijo, se naša koža v tem obdobju sooča z različnimi izzivi.


Obstaja tudi kožni mikrobiom?

Za črevesni mikrobiom ste verjetno že slišali, a obstajajo tudi drugi. Od rojstva naprej je naša koža poseljena z milijardami različnih mikroorganizmov, ki sestavljajo kožni mikrobiom, njegova sestava pa je pri vsakemu posamezniku edinstvena - unikatna kot prstni odtis.

Če želite imeti zdravo kožo, je nujno, da ta ohranja raznolikost mikrobioma – da jo torej naseljujejo različni sevi dobrodejnih bakterij. Na stanje kožnega mikrobioma vpliva mnogo dejavnikov, kot so spoznavanje novih ljudi in novega okolja, naša prehrana, naše delovno okolje, gibanje ter osebna nega in izdelki, ki jih vključimo vanjo.

Kako ga uravnotežimo?

Mikroorganizmi kožnega mikrobioma za svoj razvoj potrebujejo določena hranila, ki jih dobijo preko kože: sol, vodo in olje (sebum), ki jih naravno proizvajamo. Tako kot pri črevesnem mikrobiomu, je tudi pri kožnem mikrobiomu pomembno, da je ta uravnotežen. To pomeni, da dobrodejni mikroorganizmi prevladujejo. V primerih, da se skuša kakšen patogen mikroorganizem vsiliti v strukturo uravnoteženega kožnega mikrobioma, mu to zelo težko uspe. Uravnotežen kožni mikrobiom namreč proizvaja različne protimikrobne spojine in hranila, ki delujejo kot oblika zaščite in preprečujejo patogenemu mikroorganizmu, da bi se ta lahko začel razvijati in razmnoževati.

Naša koža je prva obrambna linija pred patogeni in poškodbami, zato je mikrobiom, ki skrbi za njeno zdravje, esencialnega pomena.

Nekatere raziskave kažejo, da ima kožni mikrobiom ključno vlogo pri preprečevanju vnetnih bolezni kože, kot so atopijski dermatitis, luskavica in akne, pa tudi kakšnih drugih sistemskih bolezni.
Močan mikrobiom – podpora zdravju celotnega telesa

Vsakdo, ki se zaveda pomena kožnega mikrobioma, zagotovo želi poskrbeti, da bo ta uravnotežen. Z naslednjimi nasveti boste lahko učinkovito poskrbeli zanj:

1. Prehranjujte se zdravo in ostanite hidrirani

Uživajte omega 3 maščobne kisline, beljakovine, prehranske vlaknine, sadje in zelenjavo ter pijte čisto vodo. Iz prehrane izločite predelana živila in dodaten sladkor.

2. Izogibajte se hrani, ki povzroča vnetja v vašem telesu (histaminska intoleranca, gluten, mlečni izdelki)

Ker vemo, da lahko na kožni mikrobiom vplivajo vnetja, omejite živila, ki lahko vplivajo na draženje kože. V primeru različnih intoleranc, npr. na gluten, laktozo ali histamin, je priporočljivo, da se tej hrani izogibate in skušate najti vam ustreznejše zamenjave. Tudi prehrana, ki vsebuje veliko dodanega sladkorja, dokazano negativno vpliva na črevesni in kožni mikrobiom.

3. Poskrbite za svoje črevesne bakterije in črevesje

Dejstvo je, da na težave s kožo vpliva stanje črevesnega mikrobioma in zdravje črevesja na splošno, zato priporočamo vsakodnevno uživanje probiotikov za vzdrževanje črevesne eubioze. Obstaja veliko raziskav o uporabi probiotikov za podporo zdravega črevesja in s tem tudi kožnega mikrobioma. Uravnovešen črevesni mikrobiom bo obenem seveda podprl tudi vašo prebavo in tako se boste elegantno izognili neprijetnim dopustniškim prebavnim zapletom.

4. Ne pretiravajte z umivanjem in uporabljajte ustrezna mila

Pustite kožnemu mikrobiomu, da uspešno raste. Čeprav je higiena ključnega pomena, je treba poskrbeti tudi za to, da se na vaši koži še vedno zadržujejo dobre bakterije. Še posebej poleti je veliko situacij, ki zahtevajo večkrat dnevno tuširanje – izogibajte se želji, da bi vsakič namilili prav celo telo. Tudi pri izbiri mil bodite previdni, raje izbirajte med nežnejšimi mili (izogibajte se mila s sulfati) ter omejite uporabo razkužil, saj alkohol ne uniči le patogenih, temveč tudi koristne bakterije. Po umivanju in razkuževanju redno vlažite roke. Za ohranjanje pestrosti kožnega mikrobioma lahko po tuširanju na kožo nanesete Multi EM ferment in počakate nekaj minut, da se posuši na koži.

5. Večkrat tedensko se preznojite

Če se dobro prehranjujete, je znoj, ki ga proizvajate, po vsej verjetnosti krepčilen prebiotik za kožni mikrobiom. Naj še omenimo, da vadba pripomore k boljšemu splošnemu zdravju kože, saj se med vadbo poveča pretok krvi v kožo, ki se tako hrani z vitalnimi hranilnimi snovmi in kisikom.

Kot je že bilo omenjeno, je vključevanje probiotikov in prebiotikov v prehrano dobrodošlo, saj se tako pomaga in krepi raznolikost črevesnega in kožnega mikrobioma. V zadnjem času pa vedno bolj prihajajo v ospredje postbiotiki: snovi, ki jih proizvajajo koristne bakterije. Mednje spadajo na primer kratko-verižne maščobne kisline in antimikrobni peptidi, ki oskrbujejo našo kožo s pomembnimi hranili in ohranjajo naš kožni mikrobiom uravnotežen in odporen.
 

Za krepitev črevesnega in kožnega mikrobioma lahko poskrbite z Multi EM fermentom. S pestrim izborom 31 raznovrstnih mlečnokislinskih bakterij in raznovrstnimi postbiotiki iz 31 rastlinskih virov bo odlično pripeval tako k raznolikosti vašega črevesnega, kot kožnega mikrobioma.

Za zdravje kože so še posebej koristne bifidobakterije in laktobacili, ker zmanjšujejo vnetja na koži in preprečujejo dražeč občutek na koži. V takšnih primerih lahko Multi EM ferment direktno nanesete ali poškropite po razdraženi koži ali na mesto pika insekta in olajšanje bo veliko hitrejše.

Izognite se torej neprijetnim zapletom, ki lahko pokvarijo vaš prosti čas. Srbečica, izpuščaji, rdečica in pekoč občutek na koži tokrat ne bodo šli z vami na dopust - poskrbite za vaš kožni mikrobiom!
 

Junij, 2023

Viri literature:

https://www.mindbodygreen.com/articles/skin-microbiome-101

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/everything-you-need-to-know-about-the-skin-microbiome/ž

https://www.nature.com/articles/nrmicro.2017.157



 
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio